Glycemische index
Uit onderzoek blijkt steeds meer dat er mogelijk een relatie bestaat tussen de glycemische index en overgewicht. Met de glycemische index (GI) wordt de snelheid aangegeven waarmee glucose uit de koolhydraten in het bloed terecht komt.

Bloedglucosegehalte
Producten met een hoge GI zorgen voor een snelle stijging van het bloed glucosegehalte gevolgd door een snelle daling. Producten met een laag GI zorgen voor een langzamer maar langduriger stijging van het bloed glucosegehalte. Hierdoor krijg je minder snel weer een hongergevoel.

Als de bloed glucosespiegel hoog is maakt het lichaam het hormoon insuline aan om de glucose weer uit het bloed te verwijderen. Producten met een hoog GI zouden daardoor grote schommelingen in het insulinegehalte veroorzaken, die zou kunnen leiden tot een verminderde gevoeligheid voor insuline wat weer in relatie zou kunnen staan tot diabetes type II. Bovendien zouden mensen door de grote schommelingen in glucosegehalte meer gaan eten dan ze eigenlijk nodig hebben. Hiernaar wordt nog onderzoek verricht.

Voorbeelden van voedingsmiddelen met een lage Glycemische index:
Artisjok
Asperges
Broccoli
Bloemkool
Komkommer
Aubergines
Sperziebonen
Alle sla soorten
Magere kwark en yoghurt ongezoet of kunstmatig gezoet
Pinda's
Paprika's en pepers
Spinazie
Tomaten
Kersen
Pruimen
Grapefruit
Perzik
Gedroogde abrikozen
Soya melk
Magere melk
Fettucini
M&M's
Chocolade pinda's**
Magere yoghurt met suiker
Appel
Peer
Volkoren spaghetti
Tomatensoep,
Gekookte wortelen
Mars**
Appelsap
Spaghetti
Custard
Druiven
Sinaasappel
Macaroni
Ananassap
Rijst (parboiled)
Reep chocolade**
Tortellini met kaas
Kiwi
Vers sinaasappelsap
Banaan
Chips**
Cake**

Gemiddelde GI (55-70)
Zilvervlies rijst
Popcorn
Muesli
Witte rijst
Pitta brood
Pizza met kaas
IJs
Rozijnen
Suiker**
Ananas
Roggebrood
Taco schelpen
Volkorenbrood
Melba toast
Wit brood

Hoge GI (70-115)
Maïs chips
Watermeloen*
Honing
Kaiser brödchen
Aardappelpuree
Donuts
Frites
Rijstwafels*
Rice Crispies
Cornflakes
Gebakken aardappels*
Stokbrood
Dadels

**Betekent ondanks lage of gemiddelde GI met mate gebruiken omdat deze veel loze calorieën bevatten.
*Kun je wel eten omdat ze voedzaam zijn en ondanks hoge GI waarde weinig caloriëen bevatten.